Termékek Menü
0

Lexen elektromos búzafűprések


A Lexen elektromos búzafűprés előnyei:

  • összetöri és kifacsarja még a kemény zöldségeket is
  • nem keletkezik hő eközben, így megmaradnak a fontos enzimek is a facsarás során
  • tartós, strapabíró anyagokból készül

Lexen elektromos búzafűprés összeszerelése és használata...


Ötlettár a Lexen elektromos búzafűprés használatához (.pdf)
Nézet:
Rendezés:

Lexen elektromos búzafűprés összeszerelése és használata


Lexen elektromos búzafűprés rajza

  1. főtest
  2. présház
  3. tölcsér
  4. betoló rúd
  5. búzafű prés spirál (zöld)
  6. zöldség/gyümölcs spirál (sárga)
  7. tömítőgyűrű
  8. leszorító sapka
  9. szarvacska tészta adapter
  1. spagetti adapter
  2. szélesmetélt adapter
  3. leszorító gyűrű
  4. szűrő
  5. lé gyűjtő pohár
  6. hulladék gyűjtő pohár
  7. fröccsenés védő
  8. szorító kulcs

 

A Lexen elektromos búzafűprés összeállítása:

A búzafűprés rajzán található számozást használjuk a leírásban is zárójelek közé téve!


1. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a gép ki van kapcsolva, és a biztosító gyűrű RELEASE pozícióban áll. Most helyezzük be a présházat (2), és óvatosan toljuk a helyére, ezután fordítsuk a biztosító gyűrűt LOCK pozícióba. A présház nyitott végének a tartóoszlopra kell felfeküdnie.

Lexen elektromos búzafűprés présházának behelyezése Lexen elektromos búzafűprés behyelyezett présháza Lexen elektromos búzafűprés présházának rögzítése

2. Helyezzük be akár a zöld búzafű préshengert (5), akár a narancssárga zöldség/gyümölcs préshengert (6), de vigyázzunk, hogy teljesen becsúztassuk. Megjegyzés: amikor teljesen be van helyezve, akkor a présházból csak a préshenger rozsdamentes vége nyúlik ki.
Helyezzük be a tömítő gyűrűt (7) a leszorító sapkába (8).
Hibalehetőség: Ha a tömítőgyűrűt nem rakjuk a leszorító sapkába, akkor úgy rászorulhat a présházra, hogy nem tudjuk letekerni és ráadásul meg is repedhet!

Lexen elektromos búzafűprés spirál behyelyezése a présházba Lexen elektromos búzafűprés spirálja a présházban Lexen elektromos búzafűprés tömítőgyűrűjének bekhelyezése a leszorítósapkába

3. Csavarjuk be a leszorító sapkát (8)) az óramutató járásával ellenkező irányban, használjuk a szorító kulcsot (17) a megszorításához, de ne szorítsuk meg túlzottan. Megjegyzés: a szorító gyűrű nem fog jól zárni, ha a tömítőgyűrű nincs benne!
Helyezzük rá a fröccsenés védőt (16) a leszorító sapkára (8).

Lexen elektromos búzafűprés leszorító sapkájának feltekerése Lexen elektromos búzafűprés leszorító sapkájának rögzítése Lexen elektromos búzafűprés fröccsenés védőjének felhelyezése

4. Tegye a lé gyűjtő poharat (14) a présház alá, megbizonyosodva, hogy az a gumitalpakon helyezkedik el.
Tegyük a gép elé a hulladék gyűjtő poharat (15), hogy abba essen a hulladék.
Helyezzük a tölcsért (3) a présházba (2).
Csatlakoztassuk a készüléket a konnektorhoz.

Lexen elektromos búzafűprés légyűjtő poharának behelyezése Lexen elektromos búzafűprés hulladékgyűjtő poharának behelyezése Lexen elektromos búzafűprés tölcsérének behelyezése

A Lexen elektromos búzafűprés használata:

Búzafűlé készítés

  1. lépés - Vágjunk le egy maroknyi tönköly búzafüvet, (a füvet kevéssel a mag fölött kell elvágni késsel vagy ollóval). Optimális tápértéke akkor van, ha a hosszúsága 17-25cm közötti.
  2. lépés - A föld, piszok, és por eltávolítása érdekében préselés előtt öblítsük le a fűszálakat majd rázzük le a maradék vízcseppeket.
  3. lépés - Fogjunk meg egy jó ujjnyi vastagságú csokor füvet és helyezzük a prés tölcsérébe.
  4. lépés - Nyomjuk meg az indító gombot és a gép automatikusan kipréseli a füvet. Több csokor fűre lesz szükség, mire megfelelő nyomás keletkezik a présházban ahhoz, hogy elkezdjen lecsorogni a búzafűlé. Használjuk a betoló rudat (4) ha szükséges.
  5. lépés - Az első kipréselt adagot újra helyezzük a tölcsérbe, mert a kezdeti alacsony nyomás miatt ez még több nedvességet tartalmaz. Ha a préselés során a búzafű rátekeredne a hengerre, vagy megrekedne a présházban, kapcsoljuk ki a gépet, és nyomjuk meg a REV gombot a dugulás feloldására, majd indítsuk újra a gépet és folytassuk a préselést. SOHA NE TÖMJÜK TELE A CSÖVET BÚZAFŰVEL, APRÁNKÉNT ADAGOLJUK! Így használva rendszerint nem szükséges a betoló rudat (4) használnunk. Más, hasonló füvek présélésénél is az előzőekben leírtaknak megfelelően járjunk el.

Gyümölcs és Zöldség préselés

Vágjuk a zöldségeket vékony csíkokra. Szereljük össze a présgépet a fentebb leírtak szerint, de használjuk a narancssárga színű zöldség/gyümölcs préshengert. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a lé- és a hulladék gyűjtő pohár a helyére került. Helyezzük szűrőt (13) a lé gyűjtő (14) tetejére, ha a pépet külön szeretnénk választani. Apránként adagoljuk a csíkokra vágott darabokat a tölcsérbe. Ne erőltessük, és ne töltsük túl a prést. A préshenger automatikusan ledarálja a szeleteket, ha azokat megfelelő méretűre vágtuk el.
Használjuk a betoló rudat (4) ha szükséges.
A legtöbb enzim és legnagyobb tápérték a frissen elfogyasztott lében található.

Mogyoróvaj készítés

Könnyen készíthetünk földimogyoró és kesudió vajat, ami nagyon egészséges. Mivel saját magunk készítjük, így biztosítható, hogy nem kerül bele hidrogénezett olaj, finomított cukor, és egyéb mesterséges adalék.
Szereljük össze a présgépet a fentebb leírtak szerint, használjuk a narancssárga színű zöldség/gyümölcs préshengert. Néhány csepp olaj a magokból kifolyhat, ezért a lé gyűjtő edényt célszerű a helyére tenni, de nem szükséges használni a szűrőt. A mogyoró illetve mogyoróvaj nem a lefolyó nyíláson fog távozni, hanem a gép elején a hulladék gyűjtő pohár irányába.
Kapcsoljuk be a gépet, egyszerre csak néhány mogyorót helyezzünk be a tölcsérbe, amíg egy egyenletesen szilárd massza el nem kezd kifolyni. Pár másodperces szüneteket tartsunk, hogy a zúzott mogyoró kitisztulhasson a csőből.
A préselés után néhány csepp mogyoróolajat hozzákeverhetünk a sűrítményhez, hogy krémesebb állagot nyerjünk. Egy kis mézet is keverhetünk hozzá, hogy megédesítsük a házi mogyoróvajat (csészénként két kiskanálnyi javasolt). Légmentesen záródó edényben tároljuk. Megjegyzés: A mandula rendkívül kemény, ezért préselése nem javasolt.

Tészta és nudli készítés

Alapvető recept: 3 csésze liszt (egyenlő arányban tönkölydara és durum- vagy fehérliszt) 3 tojás, egy teáskanál só, egy teáskanál olívaolaj. Öntsük a lisztet gyúródeszkára, és a közepében alakítsunk ki egy kis mélyedést. Üssük a közepébe a tojásokat, és adjuk hozzá a sót. Az összetevőket gyúrjuk össze. Ha a tészta túl száraz adjunk hozzá néhány csepp vizet, ha túl lágy adjunk hozzá egy kevés lisztet.
Lisztezett gyúródeszkán addig gyúrjuk a tésztát, amíg lágy és rugalmas lesz, de nem ragadós. Takarjuk be a tésztát, és pihentessük szobahőmérsékleten 20- 60 percig.
Vágjuk kisebb darabokra a tésztát, hogy könnyen beleférjen a gép tölcsérébe. Lassan, de folyamatosan adagoljuk a tésztát a gépbe, hogy egyenletes formákat kapjunk. A kijövő tésztára szitáljunk lisztet, ezzel elkerülhetjük annak összeapadását.
A szarvacska készítésekor használjunk konyhai ollót a kijövő tészta kis darabokra vágásához.
A tésztát készíthetjük tönköly- vagy durum lisztből tojás nélkül is. Színes tésztát készíthetjük spenót vagy paradicsompüré hozzáadásával. Ízesíthetjük borssal, paprikával chilivel friss bazsalikommal, oregánóval, zsályával.

Bébiételek

Bébiételt nem csak a bolt polcairól szerezhetünk be. Ezzel a készülékkel kiváló püréket készíthetünk, ráadásul mi határozhatjuk meg az összetevőket, a baba ízlésének megfelelően.

Három szempont, hogy miért készítsük magunk a bébiételt:
  • tudjuk mi kerül bele
  • a baba ízvilágához tudjuk igazítani az összetevőket
  • friss alapanyagokból készíthetünk ételt, szemben a boltban kapható, tartósítószereket és kemikáliákat tartalmazó termékekkel, melyek hónapokig vagy akár évekig is az üzletek polcain hevernek

Szereljük össze a présgépet a fentebb leírtak szerint, használjuk a narancssárga színű zöldség/gyümölcs préshengert. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a lé- és a hulladék gyűjtő pohár a helyére került. Pároljuk, vagy főzze meg a zöldségeket, és hagyjuk kihűlni. Kapcsoljuk be a gépet, és kis adagokban tegyük a tölcsérbe az ételt, vigyázva, nehogy túltöltsük.
A rostosabb rész elöl, a püré a lefolyó nyíláson fog kijönni. A préselés után a baba ízlésének megfelelően összekeverhetjük a frakciókat, hogy a kellő sűrűségű ételt kapjuk.
Ötletek: Nem kell külön főznünk az ételt a baba számára, hiszen a saját részre készített ételeket (fűszerezés előtt) pürésítve adhatjuk a babának. Egyszerre több adag ételt készíthetünk, melyeket adagonként lefagyasztva a későbbiekben használhatunk föl.

Jeges desszertek

Egyszerre könnyű, élvezetes és egészséges a magunk készítette jeges desszert. Mivel saját magunk készítjük, így biztosítható, hogy nem kerül bele sűrítőanyag, finomított cukor, és egyéb mesterséges adalék. A nagyobb gyümölcsöket fagyasztás előtt szükséges feldarabolni!
Szereljük össze a présgépet a fentebb leírtak szerint, használjuk a narancssárga színű zöldség/gyümölcs préshengert. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a lé- és a hulladék gyűjtő pohár a helyére került. Nem szükséges használni a szűrőt. A fagyasztott gyümölcs a gép elején a hulladék gyűjtő pohár irányába fog kijönni.
A jégkása készítése előtt ajánlatos kb 5 percig olvadni hagyni a fagyott gyümölcsöt.
Kapcsoljuk be a gépet, egyszerre csak néhány gyümölcsöt helyezzünk be a tölcsérbe. Pár másodperces szüneteket tartsunk, hogy a zúzott gyümölcs kitisztulhasson a csőből. Ha a gép akadozik, azonnal kapcsoljuk ki, és használjuk a szorító kulcsot a zársapka eltávolítására (óramutató járásának megfelelően) és távolítsuk el a felesleget, mielőtt folytatnánk a darálást.
Hűsítő gyümölcsjoghurt készítéséhez adjunk 1 csésze natúr joghurtot egy csésze darált fagyott gyümölcshöz. Általában nem szükséges további édesítőket használni, de egy kis mézzel, bio cukorral édesebbé tehetjük a desszertet. Ízletes, egészséges és bűntudat mentes desszert!


 

További információt a Lexen elektromos búzafűprésről a használati utasításban, illetve az ötlettárban találsz:

Lexen elektromos búzafűprés használati útmutató (.pdf)

Ötlettár a Lexen elektromos búzafűprés használatához (.pdf)
 
Személyes átvétel
Bolt ikon

Nektár Biobolt
1092 Budapest
Ferenc krt.42

Nyitva: H-CS:8-19, P:8-17

részletek »»»

GLS csomag *790 Ft
Szállítás ikon

Házhozszállítás 1-3 munkanap

Csomagpontra már 590 Ft-tól!

*részletek »»»