Ez a weboldal is sütiket használ!

Sütiket használunk a kosár és pénztár műveletek működésének biztosításához, valamint statisztikai (Google Analytics) és marketing (Google Adwords) célokra. Az adatvédelmi tájékoztatónkban megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.

Gabonák és más magvak

Rendezés:

Gabonák és más magvak leírása:

Gabonák:

Zab:

A zab mediterrán elterjedésű mérsékelt égövi növény, magas protein- és zsírtartalma miatt emberi fogyasztásra és takarmánynak kiválóan alkalmas. A zab hideg, fagyos időben melegítő hatással van a szervezetre.

Rozs

A búza mellett a második kenyérgabona növényünk. Hódító útjára Délkelet-Ázsiából indult el, a Kárpát-medencében a bronzkorban fordult elő először. A rozsot "búzahelyettesítőnek" vetik ott, ahol a búza számára nem alkalmas az éghajlat.

Köles:

Könnyen emészthető, glutén mentes, rendkívül tápláló, gazdag proteinben és ásványi anyagokban, úgy mint vas, magnézium, szilícium, foszfor. Tartalmaz továbbá A és B vitamint és lecitint, szalicilsav tartalma pedig serkentő hatással van a hajra és a körömre. A kölest kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű sós vízzel. Felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon 20 perc alatt megpároljuk

Barnarizs:

Kiváló mangánforrás, tartalmaz magnéziumot, szelént, rostban gazdag, bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterinszintet. Úgy kell elkészíteni lényegében mint a fehér rizst, mivel a barna rizsszemek keményebbek, ezért érdemes főzés előtt 25-30 percre hideg vízbe áztatni. Így az egyébként 30-40 perc főzési időt 5-10 perccel csökkenthetjük.

Quinoa:

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. Tartalmaz: magnéziumot, foszfort, kalciumot, káliumot, vasat, cinket, Vitaminokat: A, B1, B2, B3, B6, C vitamint. Elkészítése: kétszeres vízben kell puhára főzni. Jó tudni: gluténmentes.

Felhasználása: köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Elkészíthetünk belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenénk Elkészítése: kétszeres vízben kell puhára főzni. Jó tudni: gluténmentes

Egyéb magvak:

Csicseriborsó:

Jelentős fehérjetartalma miatt kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és idősek, valamint vegetáriánusok étrendjébe illeszthető.

Chia mag:

A Chia mag tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. Sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására. Hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva növeli azok tömegét, de a kalóriáját csak kis mértékben, használatával mégis tápanyagban gazdag ételhez juthatunk. Természetes alkotóanyagainak köszönhetően növeli az állóképességet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében. A Chia magban megtalálható Omega-3, fehérje, kálcium, vas, magnézium, kálium és természetes rostok fontos szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében, hozzásegítenek a jó közérzet, kiegyensúlyozottság eléréséhez, segítik a sejtregenerálódást és az emésztést.