Ez a weboldal is sütiket használ!

Sütiket használunk a kosár és pénztár műveletek működésének biztosításához, valamint statisztikai (Google Analytics) és marketing (Google Adwords) célokra. Az adatvédelmi tájékoztatónkban megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.

Egészséges receptek

Spagetti csicseriborsóval

Spagetti csicseriborsóval

Hozzávalók:

  • 50 dkg konzerv csicseriborsó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 erős paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 ek fűszerpaprika
  • olaj, só, bors
  • fél kg spagetti

Elkészítés:

Szokásos módon pörkölt alapot készítünk. Olajon hagymát dinsztelünk, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és az egészet szétfőzzük kis víz hozzáadásával. Botmixerrel pürésíthetjük is. A végén belekeverjük a főtt csicseriborsót és rövid ideig azzal is főzzük. A szószt a kifőtt spagettire halmozzuk, jégsalátával tálaljuk.


Minden héten egy-egy újabb receptel bővül a gyüjteményünk!

Jövő heti receptünk: Székelykáposzta

 

Régebbi receptek:

 

Brokkolis sütőtökös szabdzsi

Brokkolis sütőtökös szabdzsi

Hozzávalók:

  • 1 db brokkoli
  • fél közepes sütőtök
  • 5 gerezd fokhagyma
  • diónyi gyömbér
  • 1 zöld erős paprika
  • 1 kk római kömény
  • fél kk szerecsendió
  • 2 dl zabtejszín
  • 1 paradicsom

Elkészítés:

A brokkolit rózsákra szedjük, a sütőtököt meghámozzuk és felkockázzuk. A gyömbért lereszeljük, a fokhagymát átnyomjuk fokhagymanyomón, a paprikát kis karikákra vágjuk. A paradicsomot is felkockázzuk. Annyi forró olajban ami befedi a lábas alját fél centire, megpirítjuk a köményt, hozzáadjuk a gyömbért, fokhagymát és erős paprikát.Rádobjuk a zöldségeket és kis vízzel felöntjük. Kevergetjük egy darabig, majd lefedve puhára pároljuk A végén hozzáadjuk a paradicsomot és a zabtejszínt. Petrezselymes krumplival tálaljuk.


Szezámos fasírt jázminrizzsel

Szezámos fasírt jázminrizzsel

Hozzávalók:

  • 250 g szezámos fasírtpor
  • 3 dl meleg víz
  • 200 g jázminrizs
  • kb kétszer annyi víz

Elkészítés:

A fasírtport elkeverjük a meleg vízzel, fél órát állni hagyjuk, forró olajban kisütjük. A rizst többször átmossuk, majd vízben állni hagyjuk úgy 10 percig. Kis olajat melegítünk, a lecsepegtetett rizst átforgatjuk rajta, és kétszeres meleg vízzel felöntjük. Vegetát vagy zöldségleveskockát adhatunk hozzá. Lefedve kis lángon kb 20 percig főzzük.


Szejtános spagetti

Szejtános spagetti

Hozzávalók:

  • 1 cs spagetti
  • 1 cs húspótló granulátum (szejtán)
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1 ek oregánó
  • 1 ek bazsalikom
  • fokhagymapor
  • 1 db vöröshagyma
  • 20 dkg paradicsompüré

Elkészítés:

a granulátumot sós forró vízzel leforrázzuk, leöblítjük, félretesszük. A spagettit forró lobogó vízbe tesszük, újraforrástól 9 percig főzzük. A hagymát olajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a szejtánt, fűszerezzük . Ráöntjük a paradicsompürét, cukrozzuk és készre főzzük pár perc alatt.


Vegetárius pecsenyezsír

Vegetárius pecsenyezsír

Hozzávalók:

  • 1 kg kókuszolaj
  • 6 dl olívaolaj
  • 5 db nagy vöröshagyma
  • 40 dkg mandula
  • 1 ek só

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk és lassú tűzön kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Ha kész, hozzáadjuk a kókuszolajat, a többi olívaolajat, sót, és a megpirított, apróra őrölt mandulát. Fagyasztóba tesszük és gyakran átkeverjük, hogy egyenletesen elkeveredjenek a hozzávalók. Ha megdermedt, hűtőben tároljuk.


Bundáskenyér tojás nélkül

Bundáskenyér tojás nélkül

Hozzávalók:

  • 20 dkg csicseriborsóliszt
  • 3 dl víz
  • só, fokhagymapor
  • kurkuma
  • kenyér

Elkészítés:

A csicseriborsólisztet összekeverjük a vízzel, 10-15 percig állni hagyjuk A kenyeret felszeleteljük, a keverékbe mártjuk és forró olajban kisütjük.


Cukkinis lecsó rizzsel és tofuval

Cukkinis lecsó rizzsel és tofuval

Hozzávalók:

  • 5 db lecsó paprika
  • 5 db paradicsom
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 csomag tofu
  • 1 kk fekete mustármag
  • 1 kk római kömény
  • 1 kk curry

Elkészítés:

Olajban kipattogtatjuk a mustármagot, majd hozzáadjuk a köményt, kicsit együtt pirítjuk őket. Hozzáadjuk a hagymát, lehet egy erős paprikát beletenni, ha szeretjük az erős ízt. Beletesszük a paradicsomot és megfőzzük az egészet. A tofut kis kockára vágjuk és olajban kisütjük és rizst főzünk hozzá.


Zabkása

Zabkása

Hozzávalók:

  • 1 cs. zabpehely
  • 1 cs víz
  • 1 cs zabtej
  • kis fahéj
  • mák, kakaó vagy lekvár

Elkészítés:

A zabpelyhet szárazon megpirítjuk, felöntjük a folyadékkal és hozzáadjuk a fahéjat Kavargatjuk pár percig, amíg megfő a zabpehely. A tetejére tetszőlegesen mákot, vagy kakaót teszünk, adhatunk hozzá gyümölcsöt is.


Borsós burgonya fasírttal

Borsós burgonya fasírttal

Hozzávalók:

  • 15 dkg zabpehely
  • víz
  • só, fűszerek
  • 1,5 kg burgonya
  • 20 dkg borsó
  • mustármag, kömény, kurkuma

Elkészítés:

A mustármagot olajban kipattogtatjuk, hozzáadjuk a többi fűszert, kicsit megkeverjük, rádobjuk a zöldségeket és fedő alatt készre pároljuk A fasírthoz meleg vizet öntünk a zabpehelyre, hogy ellepje, fűszerezzük és állni hagyjuk.Kis golyókat formázunk belőle és kisütjük.


Padlizsános egytál

Padlizsános egytál

Hozzávalók:

  • 4 kisebb padlizsán
  • 2 paradicsom
  • 2 cs. tofu
  • 2 dl olaj
  • zöldfűszerek
  • 1 kk. fekete mustármag
  • 1 kk. koriander
  • 1 kk. római kömény
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kk. chili
  • 1 hagyma

Elkészítés:

A mustármagot kipattogtatjuk az olajban, hozzáadjuk a hagymát, majd a többi fűszert, rádobjuk a zöldségeket és együtt pirítjuk, sózzuk, borsozzuk.


Zöldborsós karfiol újkrumplival

Zöldborsós karfiol újkrumplival

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 30 dkg zöldborsó
  • 1 paradicsom felkockázva
  • 1 ek só
  • 1 kk szárított gyömbér
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kk cayenne bors
  • 1 kk római kömény
  • 1 fej főzőhagyma
  • petrezselyemlevél

Elkészítés:

Az olajban kicsit megdinszteljük a nagyobb darabokra vágott hagymát, majd megszórjuk a fűszerekkel, pár percig együtt pirítjuk az egészet. Ezután hozzáadjuk a kis rózsákra szedett karfiolt és borsót, majd kis vizet adunk hozzá és puhulásig főzzük a zöldségeket. A végén hozzáadjuk a petrezselymet Sült újburgonyával tálaljuk


Besameles brokkoli búzaburgerrel

Besameles brokkoli búzaburgerrel

Hozzávalók:

  • 1 db brokkoli
  • 10 dkg vegan olvadós sajt
  • só, bors, kis zsemlemorzsa
  • tartósítómentes vegeta
  • 2 dl zabtejszín
  • 3 dkg biomargarin, vagy olaj
  • 3 dl zabtej
  • 3 ek. zabpehelyliszt
  • só, bors, szerecsendió
  • 20 dkg. búzaburger vagy szejtán
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A brokkolit kis rózsákra szedjük és vegetás vízben roppanósra főzzük. A margarinon megpirítjuk a lisztet, felöntjük növényi tejjel, belekeverünk egy kis doboz zabtejszínt, fűszerezzük. Kiolajozott tepsibe rétegezzük a brokkolit, meglocsoljuk a besamellel, megszórjuk reszelt vegan sajttal és zsemlemorzsával. A sajt pirulsásig 220 fokon sütjük. Közben a szeletekre vágott búzaburgert olajban kisütjük, rizzsel tálaljuk.


Csíra fasírt kapormártással

Csíra fasírt kapormártással

Hozzávalók:

  • 2 dl lencsecsíra
  • 2 dl mungóbabcsíra
  • 2 ek lenmagpehely 4 ek vízben elkeverve
  • zsemlemorzsa
  • a mártáshoz:
  • 2 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • só, bors, szerecsendió
  • 1 csomag kapor

Elkészítés:

A csírákat aprítógépben összeturmixoljuk, hozzáadjuk a beáztatott lenmagpelyhet és annyi zsemlemorzsát, hogy fasírtokat tudjunk formázni. Olajban, vagy kókuszzsírban sütjük ki. A mártáshoz az olajon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük a tejszínnel, beletesszük a kaprot és fűszerezzük. Ha kell növényi tejjel hígítjuk.


Chiamagos smoothie

Chiamagos smoothie

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 1 ek szárítva fagyasztott fekete áfonya
  • 3 dl zabtej
  • 3 dl víz
  • 1 ek chia mag

Elkészítés:

A hozzávalókat összeturmixoljuk és lehűtve fogyasztjuk.


 


Karalábéleves grízgaluskával

Karalábéleves grízgaluskával

Hozzávalók:

  • 2 ek olaj
  • 1 ek zabpehelyliszt
  • 1 kk pirospaprika
  • 50 dkg karalábé
  • 4 új répa
  • 2 fehérrépa
  • 1 paradicsom
  • 1 ek petrezselyem
  • só, bors
  • a grízgaluskához:
  • 20 dkg búzadara
  • 1 ek liszt
  • 1 ek szójajoghurt
  • 1 ek olaj

Elkészítés:

Olívaolajon megdinszteljük a karikára vágott répákat és a kockára vágott karalábét. Ha félig megpuhult megszórjuk liszttel és paprikával, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és készre főzzük. A galuska hozzávalóit összekeverjük annyi vízzel, hogy nem túl lágy masszát kapjunk és kiskanállal beleszaggatjuk a levesbe. Pár perc alatt megfőnek. A levest apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.


Cukkinis tofus paradicsomos egytál

Cukkinis tofus paradicsomos egytál

Hozzávalók:

  • 3 közepes cukkini
  • 1 fej hagyma
  • 4 dl passzírozott paradicsom
  • 1 kk oregánó
  • 2 kk bazsalikom
  • 1 kk kakukkfű
  • 4 ek olaj
  • 1 csomag tofu
  • 1 kg sütnivaló burgonya

Elkészítés:

Az olajban megdinszteljük a hagymát, megszórjuk 2 kk cukorral, majd rádobjuk a félholdra vágott cukkini darabokat. Megsózzuk és fűszerezzük a zöldfűszerekkel. Felöntjük a paradicsomlével és a cukkini puhulásáig főzzük. Pár percre beletesszük a kockára vágott tofut is. Héjában sült burgonyával tálaljuk.


Mandulás padlizsános tészta

Mandulás padlizsános tészta

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem
  • kis cukor
  • 1 kk. fahéj
  • 1 kk. majoranna
  • só, bors
  • 5 ek. Olívaolaj
  • 10 dkg mandula

Elkészítés:

A padlizsánt kis kockákra vágjuk és besózzuk, félre tesszük. A hagymát olajon megdinszteljük, rádobjuk a padlizsánt és a mandula kivételével az összes hozzávalót. Készre pároljuk és tetszés szerinti tésztával tálaljuk. A mandulát forró vízbe tesszük 2 percre, majd hideg vízzel leöblítjük, így könnyen kicsúszik a héjából. Szárazon vagy olajban kicsit megpirítjuk és a szószra szórjuk.


Édesburgonya vegán majonézzel

Édesburgonya vegán majonézzel

Hozzávalók:

  • fél csésze szójatej
  • 1 ek. almaecet
  • 1 ek. citromlé
  • 1 tk. dijoni mustár
  • fél ek. agavé szirup vagy méz
  • 1 kk. só
  • fél csésze olívaolaj
  • 2 nagy édesburgonya
  • olívaolaj, só

Elkészítés:

A majonézhez a fél csésze olívaolajon kívül a hozzávalókat 1 percig turmixoljuk, azután hozzáadjuk az olívaolajat és azzal is kicsit turmixoljuk. Az édesburgonyát hasábokra vágjuk, meglocsoljuk olajjal és sózzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 200 fokon megsütjük kb 20 perc alatt.


Kelt meggyes pite

Kelt meggyes pite

Hozzávalók:

  • 60 dkg fehér tönkölyliszt
  • 3 dl zabtej
  • 3 dkg élesztő
  • kicsi sütőpor
  • 1 ek szójajoghurt
  • 1 nagy ek kókuszzsír
  • 3-4 ek barnacukor
  • vaníliapor
  • fél bio citrom héja
  • tetejére : fél kg meggy
  • 10 dkg dió
  • cukor

Elkészítés:

Cukros zabtejben felfuttatjuk az élesztőt, a liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a felfuttatott élesztős keveréket is. Bedagasztjuk kb 10 perc alatt, majd 1 óra alatt duplájára kelesztjük . Kinyújtjuk a tésztát, megszórjuk meggyel és még 20 percig kelesztjük. Rászórjuk a diót és a cukrot. 180 fokra előmelegített sütőben kb 30-40 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórhatjuk.


Brokkolis padlizsános bulgur

Brokkolis padlizsános bulgur

Hozzávalók:

  • 20 dkg bulgur
  • 1 brokkoli
  • 1 padlizsán
  • só, kurkuma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • tartósítómentes vegeta
  • 2 paradicsom

Elkészítés:

A hagymát felkockázzuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a bulgurt és kb. 5 dl forró vízzel felöntjük, 1 tk. vegetával fűszerezzük.. Sózzuk és úgy 20 perc alatt kis lángon készre főzzük. A brokkolit kis rózsákra szedjük, a fokhagymát megpucoljuk és fokhagymanyomón átnyomjuk. Olívaolajat melegítünk, kicsit megpirítjuk a fokhagymát és rádobjuk a brokkolit. Meglocsoljuk szójaszósszal, kis vizet öntünk alá és roppanósra pároljuk.A padlizsánt héjastól kis kockákra vágjuk, megsózzuk és kurkumával megszórjuk. Fél órát állni hagyjuk. Bő olajban kisütjük és papírtörlővel a felesleges olajat feliatjuk.A bulgurt a brokkolival és a padlizsánnal tálaljuk. A paradicsomokat felkockázzuk és az ételt ezzel díszítjük.


Polenta pizza

Polenta pizza

Hozzávalók:

  • 30 dkg kukoricadara
  • 1,5 liter zöldségleveslé
  • 1 tk. Só
  • 2 ek. Olaj
  • 1 ek. Oregánó

Elkészítés:

A vizet felforraljuk, beledobunk 1 zöldségleveskockát, sózzuk és beleöntjük a kukoricadarát. Habverővel kb. 2 percig keverjük, vigyázzunk, hogy ne égjen le. Ha megpuhult a dara, akkor levesszük a tűzről és sütőpapíros tepsibe simítjuk a masszát. Paradicsompürét teszünk rá és tetszőleges zöldségeket halmozunk rá. Megszórhatjuk olvadós növényi sajttal is. 200 fokon sütjük amíg megpuhulnak a zöldségek.


Sült padlizsán borsós kölessel

Sült padlizsán  borsós kölessel

Hozzávalók:

  • 1 padlizsán
  • 15 dkg köles
  • 15 dkg borsó
  • kurkuma, só,
  • zöldségleveskocka

Elkészítés:

A padlizsánt héjastól kis kockákra vágjuk, megsózzuk és kurkumával megszórjuk. Fél órát állni hagyjuk. A kölest kis olajon megforgatjuk és meleg vízzel felöntjük úgy, hogy kb. 2 cm-re ellepje. Sózzuk, hozzáadjuk a leveskockát és kis hőfokon úgy 15 perc alatt készre főzzük. Ha kell, még vizet adunk hozzá. A padlizsánról leöntjük a levet és forró kókuszolajban vagy olajban kis adagokban kisütjük. Az olajat papírtörlővel felitatjuk.


Sült töltött paprika

Sült töltött paprika

Hozzávalók:

  • 10 nagy paprikához:
  • fél kg rizs
  • 2 füstölt tofu
  • 1 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olaj, só, bors
  • fél liter sűrített paradicsomlé
  • 1 ek liszt

Elkészítés:

A kifőtt rizst összekeverjük a tofuval, fűszerezzük, beletöltjük a paprikákba és kiolajozott tepsiben megsütjük. Rántást készítünk olajjal, 1-2 ek liszttel , felöntjük a paradicsomlével. Kis zellerzöldet teszünk bele, sózzuk, cukrozzuk, felfőzzük, beletesszük a sült paprikákat és egy kicsit még együtt főzzük az egészet.


Csicseriborsós egytálétel

Csicseriborsós egytálétel

Hozzávalók:

  • 1 nagy vöröshagyma
  • 25 dkg főtt csicseriborsó
  • 3 lecsópaprika, 1 erős paprika
  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • oregánó, bazsalikom , piros paprika
  • só, olívaolaj

Elkészítés:

Pörkölt alapot készítünk: megdinszteljük az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a kicsire vágott paprikát, felöntjük a paradicsompürével és ha túl sűrű, akkor vizet teszünk hozzá. A végén a főtt csicseriborsót is hozzátesszük és még kb 10 percig együtt főzzük az egészet.


Padlizsán és burgonya fűszeres szószban

Padlizsán és burgonya fűszeres szószban

Hozzávalók:

  • 1 padlizsán
  • 4 burgonya
  • 4 paradicsom
  • 2 ek petrezselyemzöld
  • 1 ek. olaj
  • 1 tk. római kömény
  • 1 apróra vágott csípős zöldpaprika
  • 1 tk reszelt friss gyömbér

Elkészítés:

A kockára vágott krumplit és padlizsánt külön-külön forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük. Egy kis tálkában összekeverjük a gyömbért, fokhagymát, zöld paprikát, koriandert, piros paprikát, kurkumát és 2 ek. vizet. Felmelegítünk egy serpenyőben 2 ek olajat, beletesszük a római köményt és kipattogtatjuk Ha pattog, beletesszük a fűszerkeveréket és kevergetve kicsit főzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és egy percig együtt főzzük. Ezután beletesszük a sült krumplit és padlizsánt. Ha nagyon száraz, akkor kis vizet teszünk hozzá.


Lilakáposzta gömböccel és krumplipürével

Lilakáposzta  gömböccel és krumplipürével

Hozzávalók:

  • 1 kg vöröskáposzta (lila)
  • 0.5 kg káposzta (fehér)
  • só ízlés szerint
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 púpozott ek cukor
  • 1 dl száraz vörösbor
  • bors ízlés szerint
  • 0.5 dl napraforgó olaj
  • 1,5 kg burgonya
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 dl szójatej
  • 1 csomag gabona gömböc vagy szejtán

Elkészítés:

A káposztákat félbevágjuk és legyaluljuk őket. Sóval és őrölt köménnyel megszórjuk és állni hagyjuk. Közben egy nagy lábosban az evőkanálnyi cukrot világosra karamellizáljuk, rádobjuk a káposztát, meglocsoljuk kevés olajjal és 15 percig pároljuk óvatos kevergetés mellett. Megszórjuk borssal, felöntjük a vörösborral és tovább dinszteljük még 10 percig. Kóstolás után ízesítjük még ha kell, sóval, borssal, ecettel. A krumplipüréhez sós vízben megfőzzük a kockára vágott burgonyát, összetörjük, meglocsoljuk olívaolajjal és felöntjük a forró szójatejjel. Sózzuk és habverővel krémesre keverjük. A gabonagömböcöt szeletekre vágjuk, meglocsoljuk szójaszósszal és forró olajban kisütjük.


Brokkolikrémleves

Brokkolikrémleves

Hozzávalók:

  • 1 csomag brokkoli
  • 5 db krumpli
  • 2 liter víz
  • 1 ek só
  • kis kakukkfű és zellerzöld
  • petrezselyem
  • fokhagyma

Elkészítés:

A brokkolit a fűszerekkel és az apróra vágott krumplival feltesszük főni, a megfőtt rózsákból félreteszünk a díszítéshez. 3 ek. rozslisztet elkeverünk kis vízzel, beleöntjük a levesbe. Az egészet pürésítjük. Tálalásnál pirított zsemlekockát , petrezselymet teszünk bele ésa fokhagymát is frissen nyomjuk bele.


Vöröslencsés-tofus spagetti tökmaggal

Vöröslencsés-tofus spagetti tökmaggal

Hozzávalók:

  • 20 dkg vöröslencse
  • 400 ml sűrített paradicsom
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek oregánó
  • 1 ek bazsalikom
  • kb fél dl olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 15 dkg tökmag
  • 20 dkg tofu
  • 1 ek szójaszósz

Elkészítés:

Az olajban megdinszteljük a hagymát, rátesszük a megmosott lencsét, felöntjük a paradicsompürével, kis vizet teszünk hozzá, sózzzuk, fűszerezzük és kb 15 perc alatt készre főzzük. A végén hozzáadjuk a szétmorzsolt tofut, amit 1 ek tamari szójaszósszal meglocsoltunk. A spagettit megfőzzük, és a pirított tökmaggal és a szósszal tálaljuk.


Rakott krumpli másképp

Rakott  krumpli másképp

Hozzávalók:

  • 1, 5 kg krumpli
  • fél kg búzakolbász
  • 15 dkg csicseriborsóliszt
  • 1 nagy doboz szójajoghurt
  • olívaolaj
  • 2 vöröshagyma
  • só, bors
  • 300 gr. olvadós növényi sajt

Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzzük, majd megcsináljuk a hamis rántottát: a csicserilisztet kis kurkumával, sóval és vízzel olyan állagúra keverjük, mint a rántottát és bő olívaolajban kevergetés mellett megsütjük.


Melegítő téli leves

Melegítő téli leves

Hozzávalók:

  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 karalábé
  • 1 kis zellergumó
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 3 ek köles
  • olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

Kis olívaolajon a karikára vágott répákat kicsit pároljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót (a vöröshagymát egészben) és vízzel felöntjük. Sózzuk és kis lángon készre főzzük.


Székelykáposzta

Székelykáposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 2 db közepes hagyma
  • 30 dkg köles
  • 50 dkg búzakolbász
  • 3 db. babérlevél
  • kókuszzsír, só , bors, köménymag

Elkészítés:

A hagymát apró kockákra vágjuk, kókuszzsíron megfonnyasztjuk. Rádobjuk a megmosott kölest és 2-3 percig kevergetjük rajta. Ezután megszórjuk piros paprikával, és hozzáadjuk a savanyú káposztát is. Sózzuk, köménymaggal megszórjuk és babérlevelet adunk hozzá.Annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje, hozzáadjuk a búzakolbászt és készre főzzük.


Rakott krumpli

Rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1,5 kg burgonya
  • 45 dkg búzakolbász
  • 4 db paradicsom
  • 3 fej hagyma
  • só, tárkony, rozmaring
  • olívaolaj
  • szójajoghurt

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, vékony karikákra vágjuk.Rétegezzük a búzakolbásszal, paradicsom-és hagymakarikákkal. Sózzuk, tárkonnyal és rozmaringgal bőségesen megszórjuk, minden réteget olívaolajjal meglocsolunk. Ha szeretjük , szójajoghurtot is tehetünk a rétegekre. Alufóliával lefedve 200 fokon kb. 40 percig sütjük.


Csípős gomba krumplipürével

Csípős gomba krumplipürével

Hozzávalók:

  • fél kg gomba
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 mk. cayenne bors
  • olívaolaj
  • 1 kg krumpli
  • kb. 2 dl szójatej
  • 2 ek. olívaolaj

Elkészítés:

A gombát kisebb darabokra vágjuk. A fokhagymát olívaolajon megfuttatjuk és rádobjuk a gombát.Fűszerezzük cayenne borssal és a végén petrezselymet keverünk hozzá. A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Összetörjük, hozzáadjuk a forró szójatejet és az olívaolajat és megsózzuk.


Tofu rántotta

Tofu rántotta

Hozzávalók:

  • 20 dkg tofu (lehet füstölt is)
  • 1 közepes hagyma
  • fél kaliforniai paprika
  • 1 kk. kurkuma
  • 1 ek. Szójaszósz
  • só, petrezselyem
  • 2 ek. Kókuszzsír

Elkészítés:

A tofut villával összetörjük, kurkumával megszórjuk és szójaszósszal meglocsoljuk . Kókuszzsíron megdinszteljük a szeletekre vágott hagymát és paprikát . Hozzáadjuk a tofut és kevergetve pár perc alatt megsütjük.


Mákos puliszka

Mákos puliszka

Hozzávalók:

  • 15 dkg kukoricadara
  • 5 dl zabtej
  • 1,5 ek cukor
  • csipet só
  • 25 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 marék mazsola
  • 4-5 ek zabtej

Elkészítés:

A zabtejet felforraljuk, sót, cukrot teszünk bele és habverővel belekeverjük a kukoricadarát. Lefedjük, mert fröcsög. Fedő alatt hagyjuk megduzzadni, lekapcsoljuk alatta a tűzhelyet. A mákot a többi hozzávalóval rövid ideig együtt felfőzzük, majd a darára halmozzuk.


Gluténmentes morzsás karfiol

Gluténmentes morzsás karfiol

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 20 dkg kukorica prézli
  • olaj, só
  • zabtejszín
  • 2 dl rizs
  • 3 fokhagyma gerezd
  • maréknyi spenót
  • só, 1 zöldségleves kocka

Elkészítés:

A karfiolt párolóedényben megpároljuk,a prézlit olajon megpirítjuk. Tepsibe tesszük a karfiolt, rászórjuk a morzsát és megöntözzük zabtejszínnel. 200 fokon 20 percig sütjük. A rizst átmossuk többször és olajon megforgatjuk, kétszeres forró vízzel felöntjük, beletesszük a leveskockát, a spenótot és megfőzzük.


Kicseri

Kicseri

Hozzávalók:

  • 2 dl vörös lencse
  • 2 ek friss gyömbér reszelve
  • 2 kk egész római kömény
  • 1 db fahéj
  • 4 szegfűszeg
  • 6 babérlevél
  • 1 kk reszelt fokhagyma
  • 1 kk kurkuma
  • 1 fej brokkoli
  • 1 dl borsó
  • 2 répa
  • 2 krumpli
  • 2, 5 kk só
  • 1 paradicsom
  • olaj

Elkészítés:

A vöröslencsét 5szörös vízben péppé főzzük. A zöldségeket kis darabokra vágjuk. Az olajban megpirítjuk a római köményt, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, rádobjuk a kockára vágott paradicsomot és a porfűszereket. Rátesszük a zöldségeket, picit együtt pirítjuk ezeket, majd felöntjük 1,5 l meleg vízzel. Kb. negyedóráig főzzük, majd hozzáadjuk a megmosott basmati rizst és 10 perc alatt készre főzzük. Ha kész, akkor hozzáadjuk a vöröslencsét is és összekeverjük az egészet.


Szabdzsi köles-bizivel

Szabdzsi köles-bizivel

Hozzávalók:

  • 25 dkg köles
  • 30 dkg zöldborsó
  • 2 db nagyobb édesburgonya
  • 1 db brokkoli
  • 3 közepes cukkini
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 kk fekete mustármag
  • 1 kk római kömény (egész)
  • 1 kk örölt koriander
  • 1 kk kurkuma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • diónyi friss gyömbér
  • ha szeretjük 1 csípős zöldpaprika

Elkészítés:

A kölest olajban vagy kókuszzsírban kicsit átpirítjuk, hozzáadjuk a borsót és felöntjük forró vízzel, hogy kb. egy centire ellepje. Sózzuk, tehetünk hozzá zöldségleveskockát. Készre főzzük kis lángon. A szabdzsihoz a zöldségeket kis darabokra vágjuk. A forró olajban kipattogtatjuk a mustármagot, kicsit pirítjuk a római köményt, hozzáadjuk a zöldpaprikát, reszelt gyömbért, zúzott fokhagymát, egyet kavarunk rajta és rádobjuk a zöldségeket, azzal is átforgatjuk. Tehetünk hozzá kis vizet, sózzuk és közepes lángon megpároljuk.


Kókuszos süti

Kókuszos süti

Hozzávalók:

  • 5 dl rétesliszt
  • 1 cs foszfátmentes sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4 dl barna cukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 5-6 dl zabtej
  • 20 dkg étcsoki, vagy karob

Elkészítés:

A csoki kivételével a többi hozzávalót összekeverjük fakanállal, a tetejére az apróra vágott csokit rászórjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 percig sütjük.


Szójavirslis napraforgós lecsó

Szójavirslis napraforgós lecsó

Hozzávalók:

  • 3-4 vöröshagyma
  • 1,5 kg lecsópaprika
  • 1 kg paradicsom
  • 1 dl kókuszzsír
  • 15 dkg napraforgó
  • 1 cs. Szójavirsli

Elkészítés:

Kókuszzsírban elkezdjük sütni a hagymát, majd rádobjuk a paprikát és végül a paradicsomokat. Sózzuk és megfőzzük. A végén pár perc alatt megfőzzük benne a karikára vágott virslit is. A napraforgót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk és a lecsó tetejére szórjuk


Kelkáposzta főzelék hajdinás fasírttal

Kelkáposzta főzelék hajdinás fasírttal

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 1 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldségleveskocka
  • só, bors, köménymag
  • 5 db burgonya
  • olívaolaj
  • kókuszzsír
  • 25 dkg hajdinás fasírtpor

Elkészítés:

A főzelékhez a csíkokra vágott kelkáposztát, apróra vágott hagymát, fokhagymát, zöldségleveskockákat egy lábasba tesszük,annyi vizet adunk hozzá, hogy kb. a káposzta harmadáig érjen, sózzuk, borsozzuk , hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és az egészet puhára főzzük. Rántást kszítünk kb. 5 ek. olívaolajjal és 3 ek. zabpehelyliszttel.Pirospaprikával megszórjuk, hideg vízzel felöntjük és a forrásban lévő főzelékbe keverjük. A fasírthoz három deci vizet adunk a fasírtporhoz, fél órát állni hagyjuk, majd fasírtokat formázunk és forró kókuszolajban kisütjük.


Káposztagolyók fűszeres paradicsommártásban

Káposztagolyók fűszeres paradicsommártásban

Hozzávalók:

  • 1 liter finomra reszelt káposzta
  • 3 kk őrölt római kömény
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • 2 kk só, 8 ek csicseriborsóliszt
  • paradicsomszószhoz:
  • 6-8 ek olaj
  • 4 kk egész római kömény
  • 2 ek reszelt friss gyömbér
  • 4 kk őrölt koriander
  • 1 kk asafoetida
  • 2 kk cayenne bors
  • 2 kk kurkuma
  • 9 dl paradicsompüré
  • 2 kk só, 5 kk cukor
  • 4 dl zabtejszín

Elkészítés:

A golyókat előkészítjük: A káposztát besózzuk, fűszerezzük és amikor kicsit levet ereszt hozzáadjuk a csicserilisztet. Jól összegyúrjuk és diónyi golyókat formázunk belőle, ebből a mennyiségből kb 21 db lesz. A golyókat forró olajban kisütjük. Elkészítjük a paradicsomszószt: olajban megpirítjuk az egész római köményt, hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a porfűszereket, majd a paradicsomszószt. Fedő alatt főzzük míg besűrűsödik. Ha kell vizet adunk hozzá és végül a zabtejszínnel krémessé tesszük.


Tofus burgonyás spenót

Tofus burgonyás spenót

Hozzávalók:

  • 5 ek olaj
  • 2 kk római kömény
  • diónyi friss gyömbér reszelve
  • 1/2 kk őrölt chili (ízlés szerint)
  • 3/4 kk kurkuma
  • 5-6 paradicsom
  • 50 dkg spenót
  • 2 dl zabtejszín
  • 2 kk só
  • 2 kk cukor
  • 1 kk garam masala
  • 20 dkg tofu
  • 1/2 kg krumpli

Elkészítés:

A paradicsomokat lereszeljük. A spenótleveleket alaposan megmossuk, majd összevágjuk. Egy edényben felmelegítjük az olajat, beletesszük a római köményt, és lassan megpirítjuk. Hozzáadjuk a gyömbért, és még egy kicsit pirítjuk. Beletesszük a porfűszereket: a chilit és a kurkumát, majd felöntjük a paradicsomlével. Mikor besűrűsödik hozzáadjuk az összevágott spenótot is. Ekkor sózzuk, cukrozzuk, belekeverjük a garam masalát és a zabtejszínt. Hozzáadjuk a kockára vágott tofut. 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. 1/2 kg krumplit apró kockára vágunk, forró olajban kisütjük és a spenóttal tálaljuk


Vöröslencse főzelék

Vöröslencse főzelék

Hozzávalók:

  • 25 dkg vöröslencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db babérlevél
  • 1 kk római kömény
  • 1 tk só
  • olívaolaj

Elkészítés:

A vöröslencsét sóval és babérlevéllel annyi vízzel , hogy ellepje, puhára főzzük. A hagymákat olajon megpároljuk, hozzáadjuk a kis kockára vágott paradicsomokat és a római köményt, majd mindezt a lencsére öntjük. Szójavirslivel tálaljuk, adhatunk hozzá szójajoghurtot is.


Édesburgonyás egytál

Édesburgonyás egytál

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 2 db édesburgonya
  • 1 cukkini
  • csicseriborsóliszt
  • só, bors, olívaolaj
  • fokhagymapor

Elkészítés:

A brokkolit rózsákra szedjük, a torzsáját megpucoljuk és karikákra vágjuk. Az édesburgonyát felkockázzuk. Olívaolajjal meglocsoljuk az édesburgonyát és a brokkolit is. A sütőben sütőpapírra halmozzuk külön a brokkolit és az édesburgonyát. 200 fokon megsütjük őket. Közben lereszeljük a cukkinit, besózzuk, megvárjuk, míg levet enged. Annyi csicserilisztet keverünk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk. Forró olajba kanalazzuk a cukkinis masszát és mindkét oldalát megsütjük.


Szárzeller krémleves

Szárzeller krémleves

Hozzávalók:

  • 1 szárzeller
  • 2 db burgonya
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 l zöldségleves kockából
  • 2 dl zabtejszín
  • 2 ek liszt
  • só, bors, petrezselyem

Elkészítés:

Olajon megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a kicsire vágott szárzellert és felkockázott burgonyát, fokhagymát. Kicsit együtt pároljuk. Felöntjük zöldséglével és fedő alatt 20 perc alatt puhára pároljuk A tejszínbe belekeverjük a lisztet és még kb 5 percig együtt forraljuk Végén petrezselyemmel megszórjuk és pirított zsemlekockával tálaljuk.


Hamis bolognai spagetti

Hamis bolognai spagetti

Hozzávalók:

  • fél csomag spagetti
  • 1 nagy hagyma
  • 2 cs tofu
  • 1 kk fokhagymapor
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kk bors
  • 10 dkg napraforgómag
  • 20 dkg sűrített paradicsom
  • 1-2 ek oregánó

Elkészítés:

A spagettit sós vízben megfőzzük A hagymát olajon megdinszteljük , közben a tofut villával szétnyomkodjuk, szójaszósszal megöntözzük , kurkumával megszórjuk és a megdinsztelt hagymához tesszük. Az egészet együtt sütjük kicsit , majd a paradicsompürét hozzáöntjük, oregánóval és a fokhagymaporral megszórjuk, majd készre főzzük.


Barna lencse főzelék

Barna lencse főzelék

Hozzávalók:

  • fél kg barna lencse
  • 5 paradicsom kockázva
  • diónyi friss gyömbér reszelve
  • 5 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 kk madras curry
  • 1 kk garam masala
  • 2 dl zabtejszín
  • só, cayenne bors, olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 cs szójavirsli

Elkészítés:

A lencsét több vízben átmossuk és két babérlevéllel puhára főzzük. Egy nagy hagymát olajon megdinsztelünk és rádobjuk a gyömbért és a fokhagymát, együtt pároljuk. Ezután következik a paradicsom, ezzel is kicsit együtt főzzük, majd hozzáadjuk a lencsét és pár percig együtt rotyogtatjuk A végén hozzáöntjük a tejszínt és készre főzzük. Főtt szójavirslivel adjuk


Vega brassói

Vega brassói

Hozzávalók:

  • 1 cs szójakocka
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy hagyma
  • 20 dkg borsó
  • 1 db zöldségleveskocka
  • 5 gered fokhagyma

Elkészítés:

A szójakockát vegetás vízzel leforrázzuk, majd krumplinyomón kinyomjuk belőle a felesleges vizet. A vöröshagymát kockára vágjuk, olajon megpirítjuk, rádobjuk a szójakockát, kis piros paprikával megszórjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a zöldborsót és készre főzzük. Sózzuk, sok borssal megszórjuk. Olajban sült burgonyával tálaljuk.


Morzsás karfiol

Morzsás karfiol

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej karfiol
  • olaj, sok zsemlemorzsa
  • 2 dl zabtejszín

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük és forró sós vízbe tesszük, mokkáskanálnyi cukrot is teszünk hozzá és félig megfőzzük. Közben a zsemlemorzsát az olajon zsemleszínűre pirítjuk és a leszűrt, lecsepegtetett karfiolt beleforgatjuk. A karfiolokat tepsibe tesszük és a zabtejszínnel meglocsoljuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt összesütjük.


Zöldséges hajdina fasírttal

Zöldséges hajdina fasírttal

Hozzávalók:

  • 15 dkg hajdina
  • 250 gr vegyes zöldség
  • 1 csomag szezámos fasírtpor
  • 1 nagy hagyma
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk majoranna
  • olaj, só, bors

Elkészítés:

A hajdinát az olajban kicsit átpirítjuk, hozzáadjuk a bazsalikomot és majorannát, majd kétszer annyi forró vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a vegyes zöldséget és fedő alatt puhára pároljuk. A fasírtporból a leírás szerint fasírtokat készítünk.


Kelbimbós édesburgonyás szabdzsi

Kelbimbós édesburgonyás szabdzsi

Hozzávalók:

  • fél kg kelbimbó
  • 2 nagy édesburgonya
  • 1 hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olaj, só, bors
  • 1 tk római kömény
  • diónyi friss gyömbér
  • 1 zöldpaprika (csípős)
  • 1 tk kurkuma

Elkészítés:

A római köményt olajban kipattogtatjuk, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, zúzott fokhagymát, erős paprikát, vöröshagymát. A kelbimbót előzőleg cukros, sós vízben kicsit előfőzzük, majd a fűszeres keverékhez adjuk a kockára vágott édesburgonyával együtt. Az egészet puhára főzzük, a végén adhatunk hozzá egy felkockázott paradicsomot is.


Zöldborsófőzelék vega tepertővel

Zöldborsófőzelék vega tepertővel

Hozzávalók:

  • 1 kg borsó
  • 7 dl víz
  • 5 dl zabtej
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek cukor
  • 1 mk só
  • 2 ek zabpehelyliszt
  • 2-3 ek olaj
  • 1 csomag szójakocka

Elkészítés:

A főzelékhez a borsót olajon a cukorral megpároljuk, közben kevergetjük, megszórjuk liszttel, jól elkeverjük. Forró vízzel felöntjük, hozzáadjuk a zabtejet és az apróra vágott petrezselymet. Készre főzzük. A tepertőhöz a szójakockát forró vegetás vízben előfőzzük. Krumplinyomón kipréseljük a vizet belőle és forró olajban kisütjük, Ha az összes kész, sózzuk.


Francia hagymaleves

Francia hagymaleves

Hozzávalók:

  • 4 nagy fej fehérhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor (elhagyható)
  • 1-1,5 l forró víz
  • 2 zöldségleveskocka
  • 3 ek zabpehelyliszt
  • 15 dkg vegan sajt
  • só, bors, olívaolaj

Elkészítés:

A fokhagymát kis kockákra, a hagymát vékony szeletekre vágjuk, és olívaolajon kis lángon megdinszteljük. A liszttel megszórjuk és felöntjük a forró vízzel. Fűszerezzük, beledobjuk a leveskockát és forrástól kb 10 percig lassú tűzön készre főzzük. A sajtot a tányérokba reszeljük és rászedjük a levest. Pirítóssal tálaljuk.


Spagetti csicseriborsóval

Spagetti csicseriborsóval

Hozzávalók:

  • 50 dkg konzerv csicseriborsó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 erős paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 ek fűszerpaprika
  • olaj, só, bors
  • fél kg spagetti

Elkészítés:

Szokásos módon pörkölt alapot készítünk. Olajon hagymát dinsztelünk, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és az egészet szétfőzzük kis víz hozzáadásával. Botmixerrel pürésíthetjük is. A végén belekeverjük a főtt csicseriborsót és rövid ideig azzal is főzzük. A szószt a kifőtt spagettire halmozzuk, jégsalátával tálaljuk.