Csíráztatni mindig lehet!
Általában télen és tavasszal jön meg a csíráztatási kedv, mikor a zöldségespultok kínálata messze van még manapság is a nyáron megszokottól. Amikor beköszönt a jó idő, félretesszük a csíráztatótálakat, mondván, az idény zöldség-gyümölcs majd fedezi vitaminszükségletünket. Pedig a kicsiny vitaminbombák nyáron is jól jönnek, mivel számos tudományos vizsgálat megmutatta már, hogy sajnos napjainkra a boltban beszerezhető zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma jelentősen visszaesett a korábbiakhoz képest.
Szóval ne dobjuk sutba nyáron se a csíramagvakat, hanem használjuk! Persze felmerülhet, hogy a melegben lehet-e olyan egyszerűen és sikeresen csíráztatni, mint a szokott időszakban. Lehet! A csírák ugyanis pár dologban hasonlítanak ránk, például, hogy szeretik a szobahőmérsékletet, a tűző nap helyett az árnyékot választanák, nem szeretnek kiszáradni, és a kánikulában inkább a frigóba bújnának.
Tehát nem kell mást tennünk, mint megadni a csíráknak azt, amit mi is szeretnénk. Szobahőmérsékleten jól fejlődnek, ha ennél melegebb van a lakásban, akkor ügyeljünk rá, hogy ők is könnyebben hűsölhessenek, tehát árnyékosabb, szellősebb helyre tegyük őket, gyakrabban adjunk nekik inni, azaz többször öblítsük át őket, és esetleg ha már nagyobbak, nappalra a hűtőbe is bekerülhetnek. Nem kell sok plusz figyelem, cserébe viszont vitamindús, friss, élettel teli táplálékhoz jutunk, amit magában vagy bármi más fogás mellé is fogyaszthatunk. Csíráztatásra fel hát, hogy egészségesebbek, fittebbek, energikusabbak legyünk akkor is, amikor mindenki csak punnyadna!