Ez a weboldal is sütiket használ!

Sütiket használunk a kosár és pénztár műveletek működésének biztosításához, valamint statisztikai (Google Analytics) és marketing (Google Adwords) célokra. Az adatvédelmi tájékoztatónkban megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.

Öt pofonegyszerűen csíráztatható mag

Öt pofonegyszerűen csíráztatható mag

Ezekkel kezdd a csíráztatást!

Amikor belevágunk a csíráztatásba, rögtön beleütközünk a dilemmába, mit is csíráztassunk. Persze, ha célirányosan azért kezdünk bele, mert valamelyik fajta nagyon ízlik, és azt szeretnénk otthon termeszteni, akkor ez nem kérdés, egyéb esetben viszont ez az egyik leglényegesebb eldönteni való. Elsőnek mindenképpen olyan magok közül érdemes választani, amelyekkel egyszerű bánni, és gyors sikerélményt garantálnak. Sok éves tapasztalat alapján mi az alábbi ötöt ajánljuk.

Retek

A csírák terminátora, szinte elpusztíthatatlan. Nem hagy cserben, csírázik minden bakink ellenére. Ráadásul finom, hozza a klasszikus retekízt, némileg töményebben. Nagyszerű immunerősítő – megfázós időszakban kötelező – természetes antibiotikum. Ezeken túl emésztést segítő, méregtelenítő, tisztító hatású. Van benne A-vitamin és a B-vitaminok széles skálája dögivel.

Lucerna

A csírák Szent Grálja. Friss, semleges ízével sokféle ételhez illik, változatosan felhasználható. Magas a fehérjetartalma, egyik leggazdagabb forrása a biológiailag aktív anyagoknak. Széleskörűen segíti a szervezetet, némi túlzással írhatnánk azt is, hogy nincsen olyan baj, amin ne segítene. Ajánlott láz, asztma esetén, emésztőrendszeri betegségeknél, vese- és epebajoknál, prosztatabántalmaknál. Csökkenti a koleszterinszintet, őrzi az érfalak egészségét, jótékonyan hat a szívre és az érrendszerre. Hölgyeknek jó hír, hogy a fiatalos külső záloga, mivel biztosítja a kötőszövetek rugalmasságát. A csontritkulás megelőzésére is érdemes fogyasztani. Természetesen vitaminnal is tele van, és megtalálható benne az összes esszenciális aminosav.

Napraforgó

Napraforgó

Egyszerűen csak rendkívül finom. Mint a napraforgómag, csak erőteljesebb, és megjelennek benne más árnyalatok is. A héját fogyasztás előtt távolítsuk el, bár néhány nap után az magától lepotyog. Ő is egy svájcibicska, tisztít, méregtelenít, segíti az emésztést, réz-, vas-, valamint klorofiltartalma miatt vérképző, magnéziumtartalma az izom- és idegrendszerre hat jótékonyan, jódtartalma pedig a pajzsmirigyet támogatja. Hozzájárul a csontok és fogak egészségéhez, lázcsillapító, vízhajtó, enyhíti a megfázásos tüneteket, segít a bőr szépségének fenntartásában, cukorbetegségnél is jó hatású, és a fogyókúránál is besegít.

Mungóbab

Remek ázsiai ételek készíthetőek belőle, és ajánlott is hőkezelni. Csírája roppanós, kellemesen semleges ízű. Koleszterinszint csökkentő, szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet. Magas fehérjetartalma mellett kiemelkedő vas és C-vitamin forrás.

Búza

Nem csak a csíráját fogyasztjuk, hanem az egész felpuhult magot, amely ilyenkor már finom édes. Lehet belőle csíramálét készíteni, vagy csírakenyeret is. Kiegyenlítetten tartalmazza az összes szükséges aminosavat, emellett az ásványi anyagok, enzimek, lipidek, szénhidrátok és vitaminok széleskörű tárháza. Három nap csíráztatás után már magasabb a C-vitamin tartalma, mint a citrusféléknek, de a terhesvitaminnak tartott folsavból is rengeteg van benne.

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség blog